Doorgaan naar hoofdcontent

Zo'n dag

Je komt uit school en ik zie het aan je gezicht. Het is weer "zo'n dag" geweest. Zo'n dag dat de juf alleen maar vertelde wat je niet mocht doen. Je kon weer niet stil zitten in de kring en terwijl de juf ervan overtuigd was dat je niet luisterde, herinner je je ieder woord en iedere zin. Het verhaal over Jozef en Maria en dat één plus één twee is. De hele route van apenkooien bij gym heb je wel 4 keer meer gedaan als je klasgenootjes en toch, toch weet je dat het niet genoeg is. 

De helft van de dag heb je naar buiten gekeken en gezien dat het van zonnig weer naar regen is gegaan. Dat de concierge de bladeren eindelijk heeft opgeruimd in het waterspeeltoestel die nu droog staat op het schoolplein. Je hebt gedacht aan de zomer en wat voor leuke dingen je allemaal gedaan hebt in de vakantie. "Tyler even opletten dit is heel belangrijk!" hoorde je de juf roepen. Maar je wist even niet meer waar je mee bezig was. Plots is het tijd om even te spelen. Leuk! 

Je bouwt een hele hoge toren van houten blokken en kijkt er trots naar. Je roept de juf maar zij is druk met klasgenootjes en plots rent een klasgenootje tegen je prachtige blokkentoren aan. Je wordt woest en begint te schreeuwen en te huilen. Je bent zo verdrietig. Maar de juf is boos omdat zonder dat jij het je kan herinneren in alle boosheid om je heen geslagen hebt. 

Je staart naar je boek voor je. Alleen de ochtend is nog pas verstreken. Je lichaam wiebelt en wilt bewegen terwijl je hoofd zegt stop ik mag dit niet. Middagpauze eten en drinken. Er zit gelukkig weer hetzelfde in. Een boterham met worst, aardbeien en siroop. Precies zoals je het fijn vind. Hierna mag je weer lekker buiten spelen.  

Je speelt je suf met je vriendjes en vriendinnetjes en dan roept de juf. Je weet dat je naar binnen moet. Maar je hebt geen zin, je wilt nog verder bewegen omdat je lijf zegt dat hij dit moet. De juf wordt een beetje boos en zegt "Tyler, de laatste keer!" Na nog wat staren naar papieren vol met letters en cijfers hoor je dan eindelijk dat verlossende woord. "Kinderen jassen aan en tassen pakken, de schooldag is klaar!". 

Je pakt je jas en tas en weet niet hoe snel je naar mij rennen moet. En ik weet gewoon, ik zie gewoon. Het was weer zo'n dag. Zo'n dag die nooit meer gebeuren moet.



Dit verhaal is niet berust op feiten, maar had het nagenoeg wel kunnen zijn. Onze zoon staat op de wachtlijst voor een test op neurodiversiteit. Een wachtlijst van bijna een jaar. Hij zit als 6,5 jarige voor de 2e keer in het 2e kleuterjaar na het 1e jaar ook twee keer te hebben gedaan. En met de vorderingen van dit jaar, zou hij nog een 3e keer in het 2e jaar moeten blijven zitten en zijn er twijfels of deze school wel geschikt voor hem is. Als ik hem uit school haal voelt het zoals dit verhaal voelt. Althans ik hoop dat ik dat gevoel over kan brengen. Gelukkig hebben wij veel hulpverleners om ons heen (ook nog van onze oudste zoon met ASS), waardoor er toch al het één en ander geregeld kan worden. Maar ik besef maar al te goed dat niet iedereen dit geluk heeft. En dat er teveel neurodiverse kinderen op een te lange wachtlijst staan en te laat worden ondersteund. Neurodiversen lopen eigenlijk nog altijd een streepje achter. En met alle kennis en ontwikkelingen van vandaag de dag, vind ik dat een kwalijke zaak. 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Als de roze wolk een grijze blijkt

En nee dan heb ik het niet over een postnatale depressie. Alhoewel het niet heel verbazendwekkend zou zijn als dit het gevolg hiervan was geweest of misschien nog zal zijn? Ik heb het wel over geestelijke gezondheidsproblemen en niet die van mijzelf. Je kiest niet op wie je verliefd wordt. Toevallig viel ik voor een man met geestelijke gezondheidsproblemen. Problemen waarvan diagnostiek en de juiste behandeling ons behoorlijk in de steek heeft gelaten. Het lijkt ook alsof we verdoemd zijn. Niet voor geluk gemaakt. Wat wij samen hebben doorstaan in die 16 jaren, zou ieder ander stel uit elkaar hebben gedreven. En ook al zijn we nu even niet meer naast elkaar. We vechten nog steeds samen! Ik kan niet het hele verhaal in een blog delen. Sterker nog, ik denk zelfs als ik een boek erover zou schrijven, het een dikte van de bijbel zou hebben. Maar we leerden elkaar 16 jaar geleden kennen. En als het echte liefde is, dan weet je dat gewoon. We waren allebei klaar met relaties en zie ons nu 16

Je hebt onze hulp niet nodig

Van de week deelde ik een bericht in mijn verhaal op mijn socials en man wat ben ik geschrokken van de hoeveelheid persoonlijke berichten die ik hierop kreeg (en nog steeds krijg)! Heel veel lieve ondersteunde berichten, maar ook vervelend genoeg zo veel herkenning. Voor degenen die niet weten waar het over gaat, zal ik het zo beknopt mogelijk uitleggen: Wij zijn een neurodivers gezin bestaande uit vijf (binnenkort zes personen) waarbij bij vier personen uit ons huishouden een diagnose ADHD of ASS is gesteld. Op zich niets mis mee uiteraard. Wij zijn een heel creatief, actief gezin die gewoon net even een extra zetje in de rug nodig heeft bij zaken die voor een neurotypisch persoon niet meer dan normaal zijn, zoals het plannen van hun dag (onze oudste zoon), telefoongesprekken met instanties voeren (mijn man), ondersteuning om miscommunicatie te voorkomen ( ce'st moi ) en leerondersteuning (onze middelste zoon). We hebben zo onze eigen struggles, maar hebben er ook één in gemeen: s

Als goed nieuws slecht nieuws wordt

"Is dit een verlaat Vaderdagcadeau?" vraagt mijn man terwijl hij een positieve zwangerschapstest aan het uitpakken is. Ik gniffel een beetje lachend "soort van ja". We zitten in de woonkamer bij mijn ouders en staan net op het punt naar een verjaardag te gaan om hierna écht te gaan verhuizen. Het was een beetje sneller dan verwacht, maar ergens ook weer een prachtig moment. "Ja joh, toch raak!". Mijn man heeft eindelijk de zelfgetekende blauw/roze verpakking om het testje open gekregen. Ik had hiervoor een negatieve test maar omdat mijn menstruatie toch uitbleef besloot ik toch maar nog een test te doen en die bleek tóch positief.  Vol geluk zijn we naar de gezellige verjaardag gegaan en daarna (ietwat aan de late kant) naar ons nieuwe huis. Vol vreugde hebben we leuke activiteiten gedaan want mijn vakantie was ook begonnen. Manlief was (en is) nog druk bezig met het oude huis opknappen voor de oplevering en ook in het nieuwe huis moet er nog genoeg gebeur