Hij vind het geweldig al die schoenen in perfecte rijen naast elkaar. Is sociaal-emotioneel jong en praat over zichzelf in de derde persoon. Hij kent geen angst voor echt gevaar; klimt bijvoorbeeld zo op het dak met zijn paard. Wilt voortdurend over hetzelfde onderwerp praten (lees: zichzelf). Is meer dan normaal gehecht aan dezelfde onderwerpen (zijn staf en boek) en vertoond opvallende steriotypende bewegingen. Is sterk gehecht aan rituelen. Reageert niet op knuffelen; ondergaat het passief. Eigenlijk is Sinterklaas gewoon autistisch.
Nee grapje natuurlijk! Gelukkig weten we inmiddels dat autisme helemaal niet zo stereotyperend is. Maar wat geen leugen is, is dat deze periode voor kinderen met autisme nog net even iets spannender kan zijn. De spanning van het onbekende dat is nu net juist wat je met autisme vaak niet (echt goed) kan hebben. Deze kinderen willen duidelijkheid, weten waar ze aan toe zijn. Maar hoe kan je dit nu voor elkaar krijgen in zo'n onrustige tijd?
Een aftelkalender maken kan wat rust brengen. Het liefst nog aangevuld met welke dagen je je schoentje mag zeggen met gegarandeerd een gevulde schoen. De intocht van Sinterklaas is een uitdaging. Deze kan je het beste op televisie bekijken in je oude vertrouwde omgeving en misschien heeft Sint wel een videoboodschap speciaal voor jou achter gelaten! Dan hoef je tenminste niet bij hem op schoot en te praten op commando terwijl iedereen naar je kijkt.
Heb je misschien ook lichamelijk "last" van de spanning. Ga dan nep-cadeautjes inpakken en klim in de bomen en verstop ze daarin! Daarna moeten alle pakketjes weer uit de boom en netjes terug naar de pakjesboot natuurlijk! Nee, maar even serieus. Verzin leuke activiteiten in het teken van Sinterklaas om echt fysiek die spanning eruit te krijgen. Sluit dit rustig af met wat pepernoten tellen (en eten natuurlijk).
Voor meer goede tips voor Sinterklaas met autisme bij kinderen check even de website van de NVA.
Toch een paar herkenbare zaken die ik ook merk bij mijn neefje. Praten over dezelfde onderwerpen. Is hij gek op iets dan is hij daar heel trouw aan, zo speelt hij al 7 jaren hetzelfde spel en is er een echte expert in geworden. Ik vind het zo fijn om hem te zien groeien in het leven.
BeantwoordenVerwijderenHet is al zo spannend voor kinderen die niet autistisch zijn, dus laat staan voor kinderen met autisme. Kan het me zo goed voorstellen! En goede tips die ik ook mee ga nemen voor mijn dochter. Zij gaat ook ontzettend goed op duidelijkheid en structuur.
BeantwoordenVerwijderen